Tässä kun olen saanut perehtyä kielenopetuksen muuttuvaan maailmaan on nuo tekijänoikeudet kielenopetusmateriaalissa noussut keskiöön kun puhutaan moderniin kielenoppimisympäristöön siirtymisestä. Mp-3 tiedostot ja -soittimet ovat uusi mahdollisuus opiskelijoille harjoitella ääntämistä, kielentuottamista ja -ymmärtämistä nyt myös luokkahuoneen ulkopuolella ja omalla ajalla. Mutta mitä saa siirtää kielenopetusmateriaaleista oppimisympäristöön tai erilliselle mp3-soittimelle? Ilmeisesti ei yhtään mitään siitä kielenopetusmateriaalista, mitä kouluun on vuosien varrella ostettu. Jäljelle jää vaihtoehto, jossa opettaja itse tuottaa materiaalia opiskelijoiden omaan käyttöön ja jokainen tietää että tämä on älytöntä resurssien hukkaamista. Samoilla materiaaleilla kun voitaisiin opettaa useita opiskelijoita ja ryhmiä. Vapaita materiaaleja kielenopetukseen on tarjolla niukasti ja tässä olisi oiva paikka kansallisen tason yhteistyölle. Ammatillisessa koulutuksessa korostuu vielä kunkin alan oma sanasto eli yhdelle kielenopettajalle oman materiaalin tuotanto kaikille opiskelijoille on aivan liian suuri urakka.

Miksi sitten siirtää kielenoppimista luokan ulkopuolelle? Ensinnäkin se antaa opiskelijoille rauhan harjoitella kieltä itsekseen ilman että vieruskaverit ja ryhmä kuulevat tangerrusta. Tämä oma rauha on kielenopettajien mukaan erittäin tärkeää nuorille, etenkin niille ujoimmille. Se myös mahdollistaa työskentelyn puhutun kielen kanssa niin että myös puhutun kielen harjoitukset, näytteet yms. voivat olla osa kielikurssin suoritusta pelkän kirjoitetun kielen sijaan. Aikuisopiskelijoille kielenopiskelun siirtämisessä kielistudion ulkopuolelle on runsaasti perusteita, jollon mm. tekemällä oppiminen pääsee oikeuksiinsa kun työn keskiössä voi olla omasta työstä nouseva presentaatio, www-sivu, dokumentti tai palaverin puheenjohtajuus. Mp3:sen avulla voi kirjallisen työn lisäksi harjoitella niiden suullista esittämistä, arvioida sitä jo itse ennen opettajan palautetta ja harjoitella omaa ulosantia, ääntämystä ja äänensävyjä.

Ipodin oma käyttö toukokuusta syyskuuhun on jo saanut aikaan sen, että mielelläni kuuntelisin myös kielenopiskelumateriaalia, kuunnelmia, toimitettuja ohjelmia tms. koirieni kanssa lenkkeillessä. Musiikkia ei ole varaa ostella sitä mukaa kuin niihin kyllästyy. Mutta miten saisin iPodiini materiaalia, josta opiskella kieliä. Ja vielä parempi, mistä saisin siihen sen oppivan ryhmän, joka kokoontuisi välillä keskustelemaan esim. Skypen välityksellä ja opettajan joka korjaisi kirjoitetun tekstin ongelmia ja välittäisi tätä laadukasta materiaalia yksinäisillä metsälenkeillä kuunneltavaksi pimeissä syysilloissa? Ja missä on se kielenopetusmateriaalin kustantaja, joka antaa materiaalin virrata ulos kielistudiosta oppijoiden omiin mp3-soittimiin?